Wanneer je een dak hebt dat enigszins vochtig is geworden of waar schimmels een kans hebben gekregen is de kans best groot. Dit hout is namelijk aangetast en daardoor zachter en gemakkelijk toegankelijk voor de bonte knaagkever. Vooral in oude gebouwen welke nooit verwarmt worden en later wel worden verwarmt zijn aantrekkelijk voor deze larve. Deze koude gebouwen, die daardoor vochtig en muf zijn geworden, vormen een ideale bron voor schimmels.
Waar komt houtworm vandaan?
Houtwormen vliegen naar het hout en leggen eieren waar houtlarven uitkomen. Vrouwelijke kevers zetten hun minuscule eitjes af in scheurtjes en openingetjes in het houtoppervlak. Kenmerkend voor dit dier is dat ze tijdens hun leven van gedaante veranderen: de larve verandert in een volwassen dier, de kever. Deze lijken niet op elkaar.
Houtworm larven
Uit deze eitjes van der houtworm ontstaan larven. Het zijn deze larven die hout vreten: zij boren gangen in het hout om zich vervolgens ermee te voeden. Daarbij laten ze het boormeel in de gangen achter die jij vervolgens op de grond of op het hout vindt. Het zijn de vretende en borende larven die maken dat hout gewicht en veel sterkte verliest.
Houtworm kever
Als deze larve volgroeid is na een paar jaar knaagt hij zich een weg tot dicht onder het houtoppervlak. Daar vormt de larve zich om tot een volwassen kever. Die kever verlaat het hout ‘hij vliegt uit’ door daarin weer een gaatje te knagen. Dit is de uitvliegopening. Dit uitvliegen gebeurt meestal in het voorjaar of de zomer. De uitgevlogen kevers eten geen hout, wel paren ze, leggen ze weer eieren en sterven. Dit alles vaak binnen enkele weken en daarmee wordt het hout continue slechter.
Risico’s van houtworm
De eerste constatering van deze larven of kevers is vaak schrikken en vervolgens gaat men zelf verder onderzoek doen met priem en zaklamp. Bij twijfel geeft een specialist zekerheid of er echt iets aan gedaan moet worden of niet. Het is in ieder geval belangrijk om het niet lang te negeren want houtworm verdwijnt bijna nooit uit zichzelf. De effecten van houtworm zijn niet alleen lelijk, op den duur is het ook gewoon gevaarlijk vanwege de aantasting van de constructie.
Kernhout
De houtwormen knagen vaak door de hele balk want ze verspreiden zich ook door het kernhout als er in de houtsoort geen kleurverschil zit tussen spint- en kernhout (zoals bij vuren en dennen). Dan komt aantasting voor door de gehele houtdoorsnede.
Reacties