Uw zolder houtworm vrij: € 295,-
Bel nu 085-4000500

Preventief behandelen, voorkomt problemen in de toekomst

Last van houtworm?
Bel nu voor gratis inspectie

Het horror verhaal dat houtworm heet

De meest verschrikkelijke verhalen komen bij mensen omhoog als er gesproken word over houtworm. U ziet zo voor ogen dat het prachtige huis dat u net heeft gekocht in zijn geheel in elkaar stort. Maar is dat beeld ook correct? Is houtworm echt zo verschrikkelijk als iedereen denkt? Is de houtworm echt zo’n enorme sloper als men zegt?

 

Wat is houtworm?

Op internet zijn zeer veel verschillende verhalen over houtworm te lezen. Maar wat is houtworm nu daadwerkelijk? Houtworm is een term die word verbonden aan houtaantasters in alle algemeenheid, maar er zijn er een aantal waar wij als firma veelvuldig mee te maken hebben. Dit zijn namelijk de Huisboktor, Gewone Houtwormkever en de Spinthoutkever. Houtworm wordt dan ook gezien als een naam voor een aantal verschillende in hout levende insectenlarven.

 

Hoe schadelijk is houtworm?

Iedereen kent wel de kleine gaatjes in bijvoorbeeld het kastje van oma. Grote kans dat deze kleine gaatjes gemaakt zijn door de Gewone Houtwormkever. Om het nog wat specifieker te maken, de daadwerkelijke schade komt door de larve van dit insect. Het volwassen insect maakt alleen maar een gaatje om het hout uit te komen. De meeste schade die wordt veroorzaakt door houtworm zit dan ook onder de oppervlakte. Die paar gaatjes die u ziet, kunnen een indicatie zijn van een veel groter probleem. De larve van een Huisboktor kan ongezien een balk van uw dakconstructie in zijn geheel verpulveren. Als u twijfelt of u last heeft, bel dan eens met SPM ongediertebestrijding voor meer informatie of een inspectie.

 

Waarom heb ik last van houtworm?

Soms is er geen duidelijk antwoord te geven op de vraag waarom. In dit geval kunnen we aangeven dat het een gevalletje pech is. Het kan al zoiets simpels zijn als het kastje van oma op de zolder zetten. Als daar actieve houtworm in aanwezig is, kan dit zich verspreiden naar de constructie van de woning. Gelukkig hebben houtaantasters voorkeuren, en zal het kastje van oma niet gelijk voor een enorme plaag gaan zorgen. Maar heeft u last van houtworm, dan kan het nooit kwaad om preventief te laten behandelen. Het is namelijk niet moeilijk voor hen om zich te verspreiden als de situatie gunstig is voor het volwassen insect. De meeste volwassen houtaantasters, zoals houtwormkever en huisboktor, kunnen namelijk vliegen. Dankzij het vermogen om te vliegen kunnen ze dus hun eitjes ook op andere locaties afzetten.

 

Is de houtworm actief?

Kleine gaatjes in hout geven nog geen indicatie of houtworm ook daadwerkelijk actief aanwezig is in het hout. Maar een indicatie zou wel kunnen zijn dat er zaagsel wordt aangetroffen net onder zo’n gaatje. Als een volwassen houtwormkever het hout wil verlaten maakt hij of zij namelijk een gaatje, en via dit gaatje valt dan het boormeel of zaagsel naar beneden. Dan kunnen we dus met 100% zekerheid zeggen dat de houtworm actief is. Jammer genoeg komt houtworm niet constant het hout uit, maar moeten de omstandigheden ideaal zijn. De kever zelf leeft namelijk maar heel kort, en dus wil hij of zij wel het meeste uit dat korte stukje leven halen ten aanzien van de voortplanting. Indien u geen boormeel of zaagsel heeft gevonden, betekent dit nog niet gelijk dat de houtworm niet actief is. De larve van houtworm kan soms wel 2 tot 3 jaar in het hout blijven zitten voor dat deze zich gaat verpoppen. Soms duurt het dus heel lang eer men boormeel aantreft. Twijfelt u of de houtworm actief is dan kunt u eventueel de gaatjes dichtsmeren. Als u dan na een tijdje nieuwe gaatjes ziet, weet u ook zeker dat houtworm zich meester heeft gemaakt van uw meubel of constructie. Uiteraard kunnen wij ook bij u langskomen voor een inspectie, onze medewerkers zien tenslotte net iets meer dankzij hun ervaring.

 

Hoe ernstig is houtworm?

Houtworm kan in sommige gevallen ernstige vormen aan nemen en ook zorgen voor behoorlijke schade. Schade veroorzaakt door houtworm kan zorgen voor redelijke kosten, terwijl een behandeling die op tijd plaatsvind dit kan voorkomen. Ook bij de verkoop van een woning kan houtworm zorgen voor een discussie met koper en/of verkoper. Dit wilt u uiteraard allemaal voorkomen. Wacht daarom ook niet te lang met bestrijden of het inspecteren van de woning als er mogelijk houtworm is. Een erkende houtadviseur kan u voorzien van alle informatie die u maar nodig kunt hebben om de juiste beslissing te nemen over bestrijding van een eventueel houtworm probleem.

 

Houtworm zelf bestrijden of laten bestrijden?

Zou u zelf houtworm kunnen bestrijden? Ja, in theorie kunt u dat zelf. Op dit moment zijn er in Nederland nog een aantal verschillende soorten houtworm bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar voor particulier gebruik. De vraag is alleen of het ook verstandig is dat u zelf houtworm gaat bestrijden. De verkrijgbare middelen zijn uitermate giftig. De stoffen kunnen schadelijk zijn voor zowel uw gezondheid als de gezondheid van kinderen en huisdieren. Als men niet goed weet hoe om te gaan met dit soort middelen, kan er dus een ernstig probleem ontstaan met schadelijke gevolgen. Ook is het belangrijk dat de bestrijding gelijk goed wordt uitgevoerd. Als een bestrijding niet op de juiste manier wordt uitgevoerd kunnen er larven blijven leven, en dus doorgaan met hun vernietigende gedrag en eet tempo. Als u uw houtworm laat bestrijden door een erkende houtadviseur zal deze u altijd voorzien van een garantie certificaat. De garantie gegeven door de erkende houtadviseurs van SPM ongediertebestrijding is tot wel 10 jaar geldig. Dus ook als u uw woning heeft verkocht, of gaat verkopen is er nog garantie.

 

Wilt u graag meer informatie? Onze pagina over houtwormbestrijding geeft u nog veel meer informatie. Daarnaast hebben wij ook een speciale pagina voor boktorbestrijding.

Heeft u liever een offerte, vul dan onderstaand formulier in, een van onze erkende houtadviseurs neemt dan met u contact op.

Bij houtwormen, bel de Houtworm Specialist

"Ongediertebestrijder kwam dezelfde dag nog langs en gaf eerlijk en duidelijk advies. Top service!"

Franka

"Goede communicatie duidelijke uitleg en super service! Heel vriendelijk en beleefd."

P

"Werden goed geholpen en er werd meegedacht in oplossingen. Snelle service!"

Lizet

Reacties

Reageer